português | español | français | català

logo

Database search

Database:
FONS
Search:
BAGES-QUEROL BLANCO, JORDI []
References found:
Showing:
1 .. 3   in format [Default]
page 1 of 1


1 / 3
select
print

Bookmark and Share
Cuina dels monestirs : les cartoixes d'Escaladei i de Montalegre / Jordi Bages-Querol Blanco
Bages-Querol Blanco, Jordi


Sant Vicenç de Castellet : Editorial Farell, 2018
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 17) 

En el present llibre, hom podrà conèixer les particularitats de l'alimentació cartoixana de la Catalunya de l'edat moderna, a la vegada que s'endinsarà en la cuina dels monestirs catalans del segle XVIII. El lector trobarà els elements de la cuina que han restat immutables i que formen part de la cuina tradicional catalana, així com, també, un receptari amb el conjunt de receptes que incorporen els dos llibres de cuina d'Escaladei i de Montalegre. Finalment, hom trobarà un apèndix on podrà aprofundir en el carisma de l'orde i en l'organització d'una cartoixa, tant pel que fa a la comunitat com al monestir. A començaments del segle XVIII, es va escriure el Llibre molt apte de govern de la Cartoixa de Montalegre, que ha restat inèdit fins a dia d'avui. Aquest manuscrit inclou un calendari anual de les festes significatives que se celebraven i dels plats especials que s'havien de servir, juntament amb les seves receptes. Aquesta part alimentària, que anomenem "llibre de cuina", s'afegeix al conegut Llibre de cuina de Scala-Dei. Ambdós documents, separats per un segle, suposen un important testimoni del sistema alimentari català de l'edat moderna i, en concret, de l'alimentació del clergat regular. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Ordes religiosos ; Monestirs ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Clergues ; Receptes culinàries ; Fonts documentals
Matèries:Cartoixans ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixa de Montalegre
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant, la ; Cartoixa de Montalegre - Tiana
Cronologia:[1700 - 1800]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; B. Centre de Lectura de Reus; B. Dr. Frias (l'Ametlla de Mar); Biblioteca Municipal de Breda; B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Comarcal Jaume Vila (Mollerussa); B. Municipal (Móra la Nova); B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Pública (La Selva del Camp); B. Pere de Montcada (La Sènia); B. Mestra Maria Antònia (Torredembarra)


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 3
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació a la Catalunya moderna. Productes i elaboracions [Fitxer informàtic] / Jordi Bages-Querol Blanco ; [dirigida per: María Ángeles Pérez Samper]
Bages-Querol Blanco, Jordi


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2017
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2017
1 recurs electrònic (816 p.)

El propòsit de la tesi doctoral és l'anàlisi evolutiva de la presència dels productes alimentaris i de la tipologia de plats presents en els llibres de cuina pertanyents a l'Edat Moderna de Catalunya. En el cas concret que es presenta, la recerca ha tingut en compte el conjunt de llibres de cuina i receptaris que es coneixen, a dia d'avui, de la Catalunya moderna. Són un total de set fonts diferents que s'allarguen des d'inicis del segle XVI fins primeries del XIX. La majoria d'aquests receptaris i llibres de cuina varen ser publicats durant la segona meitat del segle XX fruit d'un interès eminentment culinari. Algunes d'aquestes fonts, doncs, seran reconegudes pel lector: l'aristocràtic Libre del coch (1520), el cartoixà Llibre de cuina d'Escaladei (inicis s. XVII), el receptari de la cartoixa de Montalegre (1718-1719), el franciscà Avisos y instrucciones per lo principiant cuyner (primer terç s. XVIII), el caputxí Llibre de l'art de cuynar (1787), el carmelità Instrucció breu i útil per los cuiners principiants (darrer quart s. XVIII i principis del XIX) i el burgès Nou manual de cuinar (1825-1830). El conjunt de fonts documentals estableixen una cronologia clara i entenedora, la qual està formada per llibres manuscrits de caràcter religiós i és iniciada i finalitzada per llibres impresos i de caràcter civil. Per altra banda, aquestes fonts, el contingut de les quals respon a paràmetres culturals de l'Edat Moderna, posen de relleu un període cronològic diferent a la divisió clàssica, el qual reflecteix dinàmiques intrínseques.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Alimentació humana ; Fonts documentals ; Receptes culinàries ; Ordes religiosos ; Aliments ; Monestirs
Matèries:Cartoixans ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixa de Montalegre
Àmbit:Catalunya ; Escaladei - Morera de Montsant, la ; Cartoixa de Montalegre - Tiana ; Conreria, la - Tiana
Cronologia:[1500 - 1830]
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/462136
Localització: TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 3
select
print

Bookmark and Share
L'Alimentació cartoixana a Catalunya : les cartoixes de Montalegre i Escaladei / Jordi Bages-Querol Blanco
Bages-Querol Blanco, Jordi


En: 169321 . La Cartoixa de Montalegre 1415-2015, la Província Cartoixana de Catalunya : actes del XXXIV Congrés Internacional sobre la Cartoixa (Barcelona 29, 30 i 31 d'octubre i 1 de novembre de 2015) : Ajuntament de Tiana : FB für Anglistik und Amerikanistik, Universität Salzburg, 2016



Matèries: Monestirs ; Alimentació humana ; Aliments ; Clergues ; Ordes religiosos
Matèries:Cartoixa de Montalegre ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixans
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant, la ; Cartoixa de Montalegre - Tiana
Cronologia:[1400 - 2015]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 1

Database  FONS : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3